Całka niewłaściwa
Kck: | | 2 | |
Jak policzyć taką całkę: ∫ |
| gdzie dolna granica to 0 a górna 4. Policzyłem całkę |
| | 9−x2 | |
oznaczoną, potem granicę gdzie β dąży do 3 z lewej i prawej strony z całki ale te granice
wychodzą mi −
∞ i +
∞. Ile w takiej sytuacji będzie wynosiła całka?
3 lut 18:28
Einstein: pokaż wynik dla całki nieoznaczonej ?
3 lut 18:54
Kck: | | 1 | | 1 | |
Wynik dla całki nieoznaczonej to: − |
| ln|x−3| + |
| ln|x+3| + C |
| | 3 | | 3 | |
3 lut 18:56
Einstein: | | x+3 | |
dobrze = (1/3)ln| |
| | |
| | x−3 | |
czyli dla x = 0 i dla x =4 ,zatem = (1/3)ln 7
3 lut 19:04
Kck: Nie rozumiem w jaki sposób wyszedł taki wynik. Przecież tutaj będę musiał liczyć granice
lewostronną i prawostronną w trójce bo trójka nie należy do dziedziny, tak?
3 lut 19:13