równanie
Kamrat: Jak z takiej postaci równania:
x
3 − x + 60 = 0
Można osiągnąć takie

?
(x−4)(x
2 − 4x + 15) = 0
Da się? Czy to błąd?
3 lut 00:56
Kamrat: Sorki (x+4)(x2 − 4x + 15)
3 lut 00:58
chichi:
W(x) = x
3 − x + 60
D
60 = {±1, ±2, ±3, ±4, ±5, ±6, ±10, ±12, ±15, ±20, ±30, ±60}
No i sprawdzasz, aż złapiesz W(−4) = −64 + 4 + 60 = 0 ⇒
(x + 4) | W(x)
W(x) = x
3 − x + 60 =
(x + 4)x
2 −4x2 − x + 60 = 0 =
=
(x + 4)x
2 −4x
(x + 4) + 15x + 60 =
=
(x + 4)x
2 − 4x
(x + 4) + 15
(x + 4) =
= (x + 4)(x
2 − 4x + 15)
================
Możesz równie dobrze potraktować to schematem Hornera, bądź też podzielić pisemnie
3 lut 01:09
Mila:
x3 − x + 60 = 0
x3+64−x−4=0
(x3+64)−(x+4)=0
(x+4)*(x2−4x+16)−(x+4)=0
(x+4)*(x2−4x+16−1)=0
(x+4)*(x2−4x+15)=0
4 lut 15:54
Mariusz:
x=u+v
(u+v)
3−(u+v)+60=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−(u+v)+60=0
u
3+v
3+3(u+v)(uv)−(u+v)+60=0
| | 1 | |
u3+v3+60+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
Wzory skróconego mnożenia i grupowanie
u
3+v
3+60=0
Zapisanie w postaci układu równań
u
3+v
3+60=0
Iloczyn będzie zerem gdy jeden z czynników będzie zerem
ale wcześniej założyliśmy że x = u+v więc czynnika (u+v) do zera nie możemy przyrównać
u
3+v
3=−60
u
3+v
3=−60
Tutaj otrzymaliśmy wzory Vieta dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Co gdyby wyróżnik tego trójmianu kwadratowego po prawej stronie równania był ujemny ?
(dlaczego po prawej jak siedzisz naprzeciw monitora to twoja lewa strona jest
tak naprawdę prawą stroną równania)
Wtedy jeżeli znasz liczby zespolone to dalej liczysz
a jeżeli ich nie znasz to wracasz do równania trzeciego stopnia bez wyrazu x
2
i rozwiązujesz je korzystając ze wzoru na cosinus bądź sinus potrojonego kąta
| | √72897 | | √72897 | |
(t+30− |
| )(t+30+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 270−√72897 | | 270+√72897 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 810−3√72897 | | 810+3√72897 | |
(t+ |
| )(t+ |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
x = |
| (3√−810+3√72897+√−810−3√72897) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = |
| (3√−810+141√33+3√−810−141√33) |
| | 3 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√(−6+√33)3+3√(−6−√33)3) |
| | 3 | |
Tutaj liczba pod pierwiastkiem ładnie nam się zwinęła
we wzór skróconego mnożenia na ogół tak nie będzie
choć przedstawiony przeze mnie sposób działa na każde równanie trzeciego stopnia
| | 1 | | 12 | |
x = |
| (−6+√33−6−√33) = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
x = −4
Więcej pierwiastków rzeczywistych nie będzie ale jak chcesz to uzasadnić
to podziel wielomian przez dwumian x+4 i oblicz wyróżnik trójmianu kwadratowego
7 lut 13:33