Znajdź liczbę rzeczywistą dla której pola obszarów d1 i d2 były jednakowe
Osa: Znajdź liczbę rzeczywistą dla której pola obszarów d1 i d2 były jednakowe, nie wiem jak
wstawić zdjęcie, tu jest link
https://imgur.com/a/jQ3li5n
3 lut 22:09
kerajs:
| | 4 | |
Jeśli y=2x−3x3 to postawię na: c= |
| . |
| | 9 | |
3 lut 22:35
Osa: Czemu akurat taki wynik?
3 lut 22:56
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 3a4 | |
∫0a (2x−3x3−c) dx = 0 ⇔ [x2 − |
| x4 − cx]0a = a2 − |
| − ac = 0 |
| | 4 | | 4 | |
dodatkowo wiemy, że: f(a) = c −−−> c = 2a − 3a
3
stąd:
| | 3a4 | | 9a4 | | 4 | | 2 | |
a2 − |
| − 2a2 + 3a4 = 0 ⇔ |
| = a2 −−−> a2 = |
| −−−> a = |
| |
| | 4 | | 4 | | 9 | | 3 | |
więc f(2/3) = 4/3 − 3* 8/27 = 4/9 = c
stąd
4 lut 00:27