Zadanie z własności macierzy i wyznaczników
Piotr: Dzień dobry,
Przygotowuje sie do egzaminu z algebry liniowej i przerabiam zeszłoroczny egzamin. Było tam
takie zadanie:
Niech A,B ∊ M3(R)
jeżeli A jest odwracalna, to det(AT(3A−1))=3 (TAK/NIE)
Wg mnie jest tak, prześledziłem własności które wyczytałem z wykładu i znalazłem na wikipedii,
ale nie jestem tego w 100% pewny.
3 lut 18:02
Einstein: niech AT3 A−1 = B
3ATA−1A = BA
3AT = BA
det(3AT) = detB*detA
3det(AT) = detB*detA
czyli detB = 3
3 lut 18:43
kerajs:
Moim zdaniem, gdy A,B ∊ M3(R) oraz A nie jest osobliwa, to det(AT(3A−1))=27 .
3 lut 19:55
kerajs:
Ech, skupiłem się na błędnej równości det(3A
T)=3det(A
T) , ale przecież tam nawet 3A
T nie
powinno być.
det(A
T(3A
−1))=(det (3A
−1))(det A
T)=(det 3A)
−1det A=(3
3detA)
−1det A=
3 lut 21:24
kerajs:
O, źle tę trójkę wyciągam. Jednak wynik to 27. Chyba.
3 lut 22:40