matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 20.8.2010
Zadania
Odp.
2
paulaaaa:
(2x−1)(3x+2)−7x(x+1)
1
konrad509:
Czy można jeszcze inaczej zapisać wynik dzielenia wielomianów niż iloczyn dzielnika i dzielnej plus reszta?
7
paulaaaa:
x
4
−2x
3
−8x+16=0
5
kometa:
Witajcie
think
i
Godzio
3
Kamil:
Narysuj wykres ciągu (a
n
) określonego wzorem: A)a
n
={1}{n}, gdy N
+
i n<6
5
Kamil:
Siatka o długości 300m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta. Jakie są wymiary tej działki, jeśli wiadomo, że ma ona największe z możliwych pole powierzchni
4
TOmek:
√
a
2
b
4
=ab
2
28
lemurek:
Witam! Jak zwykle cały mam problem
2
madzia:
oblicz pole rombu o obwodziwe 200 cm ,jesli wiadomo ze jedna przekatna jest o 20 cm dluzsza od drugiej , bardzo prosze o pomoc we wtorek mam poprawke a zostalo mi tylko to jedno do
12
Kamil:
W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta.
8
Kamil:
Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach. Cięciwa większego okręgu styczna do mniejszego okręgu ma długość 12cm. Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez
12
melania.:
mam takie pytanie. jesli sa podane wymiary sciany bocznej ostroslupa prawidlowego osmiokatnego, to czy moge policzyc wysokosc tego ostroslupa i kat nachylenia do plaszczyzny (
4
kamil:
hej wiem ze to jest proste zadanie ale prosze o sprawdzenie najmniejsza z liczb spelniajacych rownanie 4x
3
+5x
2
+x=0 jest
3
pegi:
Z dwoch miejscowosci A i B wyruszyly jednoczesnie naprzeciw siebie ruchem jednostajnym dwa samochody. Po uplywie trzech godzin minely sie. Pierwszy samochod przejechal trase z A do B w
2
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Liczby x, y, z w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. Suma tych liczb wynosi 13. Te same liczby w podanej kolejnosci, sa odpowiednio, pierwszym, drugim i piatym wyrazem ciagu
12
Szprot:
3
Prosze o rozwalenie przykładu
1+
√
2
−
√
3
Tu chodzi o zniesienie niewymierności z mianownika Proszę o szybką interwencje
5
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Dana jest rodzina funkcji kwadratowych zmiennej rzeczywistej x, opisana wzorem: f(x) = − 0,5x
2
+ ax − 6, gdzie a jest liczba rzeczywista.