Planimetria
Kamil: Siatka o długości 300m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta. Jakie są wymiary tej
działki, jeśli wiadomo, że ma ona największe z możliwych pole powierzchni
20 sie 20:23
kometa:

x, y −−− wymiary działki x,y >0
Ob= 2x+2y => 2x+2y= 300 => x+y=150 => y = 150 −x , x€ (0,150)
P= x*y
P(x) = x*( 150−x) = −x
2+150x −−−− to jest funkcja kwadratowa
parabola ramionami skierowana w dół
czyli osiąga największą wartość ( największe pole)
| | −b | | −150 | |
dla x = |
| = |
| = 75
|
| | 2a | | −1*2 | |
to y= 150−x= 150 −75= 75
czyli wymiary takiej działki są x= 75m i y= 75m
taka działka jest w kształcie kwadratu o wymiarach: 75m na 75m
P.S. Kamil nie zadawaj więcej pytań, bo masz wytłumaczone
lepiej niż trzeba .
20 sie 20:52
Kamil: Kometa dziękuje ci bardzo za rozwiązanie zadania
21 sie 11:42
Kamil:
21 sie 11:43
Kamil: A delta jaka powinna wyjść?
21 sie 12:09
think: Kamil to zadanie się robi ze wzoru na współrzędną x ze wzoru na wierzchołek paraboli, czyli x =
| | −b | |
|
| natomiast y liczysz z równania na obwód x + y = 150 ⇒ y = 150 − x |
| | 2a | |
Do niczego Δ Ci nie jest potrzebna.
21 sie 14:56
MałgosiaJurys:

Penis xD
1 lut 12:15