Pomoc
Szprot: | | 3 | |
Prosze o rozwalenie przykładu |
| |
| | 1+√2−√3 | |
Tu chodzi o zniesienie niewymierności z mianownika
Proszę o szybką interwencje
20 sie 12:08
bzzz: a2 −
b2 = (
a −
b)(
a +
b) = [(
1 + √2) − [N
√3]]][([Z[1 +
√2]]) + [N
√3]]] = (1 +
√2)
2 − (
√3)
2 = 3 + 2p[2} − 3 = 2
√2
to jest pierwszy krok dla licznika, z resztą sobie poradzisz
20 sie 12:46
Szprot: Ale nic nie rozumie bo napisałeś bardzo nieestetycznie
20 sie 13:00
bzzz: ehhh
masz zastosować w liczniku wzór skróconego mnożenia
a = 1 +
√2
b =
√3
| | 3 | |
w chwili obecnej masz |
|
|
| | a − b | |
| | a + b | |
mnożysz przez |
|
|
| | a + b | |
i to Ci próbowałam w pośpiechu między pracą napisać a Ty od razu z gróbej rury że
nieestetycznie
20 sie 13:14
bzzz: tfu nie liczniku tylko mianowniku.
20 sie 13:15
Szprot: 
. Dzięki. Szacunek
20 sie 13:24
Szprot: Prosze o pomoc bo i tak tego nie potrafię zrobić. Serio. Możecie mi to poprostu rozpisać...
20 sie 17:20
Eta:
| 3(1+√2+√3) | | 3(1+√2+√3) | |
| = |
| =
|
| [(1+√2)−√3]*[(1+√2)+√3] | | (1+√2)2− (√3)2 | |
| | 3(1+√2+√3) | | √2 | | 3√2( 1+√2+√3) | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2√2 | | √2 | | 4 | |
20 sie 17:41
Eta:
Czy już teraz jasne?
20 sie 17:47
Mariolaa: a czemu nie pomnożyłaś 3(1+
√2+
√3)
20 sie 20:01
kometa:
Może Ecie już się nie chciało

Mnożenie zostawiła dla Szprota, bo to już pestka, no nie?
20 sie 20:03
Mariolaa: hehe no możliwe

pozdrawiam
20 sie 20:37
kometa:
Również pozdrawiam
20 sie 20:54