Planimetria
Kamil: Dane są dwa okręgi współśrodkowe o różnych promieniach. Cięciwa większego okręgu styczna do
mniejszego okręgu ma długość 12cm. Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez
okręgi.(Pierscień kołowy, to część płaszczyzny ograniczona dwoma okęgami).
20 sie 15:36
Godzio:

Szukane pole: P = πR
2 − πr
2 = π(
R2 − r2)
z twierdzenia pitagorasa:
6
2 + r
2 = R
2
R2 − r2 = 36
Podaj odpowiedź ....
20 sie 16:07
Kamil: 62+r2=R2
r2−R2=36
20 sie 17:36
Kamil: co mam dalej liczyć?
20 sie 17:36
kometa:
Policz ile masz razem palców u rąk i nóg
20 sie 17:49
Kamil: co się wygłupiasz
20 sie 17:50
Kamil: 20
20 sie 17:50
Kamil: πR2 to jest
20 sie 17:52
kometa:
Chłopie

P( pierścienia) = π( R
2−r
2) , jeżeli R
2−r
2= 36
to P( pierścienia)= π*
36= 36 π
i na tym koniec "liczenia"
20 sie 17:53
o: skąd wiadomo, że ta przyprostokątna trójkąta ma dłg 6?
15 kwi 21:22