ostroslup osmiokatny.
melania.: mam takie pytanie. jesli sa podane wymiary sciany bocznej ostroslupa prawidlowego
osmiokatnego, to czy moge policzyc wysokosc tego ostroslupa i kat nachylenia do plaszczyzny (
czy jakos tak ). prosze o odpowiedz i moze wytlumaczenie jak to obliczyc.
sciana boczna ma wymiary. podstawa − 2m, wysokosc − 5m.
z gory dziekuje.
20 sie 14:28
Godzio:

1 − liczysz np. z tw. cos x
2 − z tw. Pitagorasa liczysz h
3 − z tw. Pitagorasa H
i na końcu liczysz dowolną funkcję trygonometryczną dla α i sprawdzasz jaki kąt odpowiadaj
danej wartości, jak czegos nie wiesz to pisz
20 sie 15:24
melania.: nie wiem, jak policzyc x. zawsze w szkole liczymu funkcje trygonometrzyczne tylko jak w
trojkacie jednym z katow jest kat 90 stopni.
wiec jak to zrobic? i jeszcze na koncowka. tez malo co rozumiem.
20 sie 15:40
Godzio:
a miałaś twierdzenie cosinudów ?
20 sie 15:41
melania.: to to ze
cosα= 2*ab czy cos tam dalej?
to pewnie tak, ale juz nie pamietam.
20 sie 15:43
melania.: c2 = a2 + b2 − 2ab *cosγ
juz znalazlam. to chyba policze sama. ale ten ostatni podpunkt, z katem α nie wiem.
20 sie 15:48
Godzio:
dobra to powtórzysz sobie, zerknij tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html
W tym przypadku:
2
2 = x
2 + x
2 − 2 * x * x * cos45
| | 2 | |
x2 = |
| −−−− mnożę licznik i mianownik przez 2 |
| | | |
h
2 + 1 = x
2
h
2 = 3 + 2
√2
h
2 + H
2 = 5
2
H
2 = 25 − 3 − 2
√2
H
2 = 23 − 2
√2
H =
√23 − 2√2
Takie troche nieciekawe wyniki, masz może odpowiedzi ?
20 sie 15:50
melania.: | | √2 | |
to bedzie 4 = 2x2 − 2x * |
| tak? |
| | 2 | |
i teraz tylko policzyc x.
20 sie 15:51
melania.: łaaaał. nie mam odpowiedzi, ale dziekuje. takie cos powinno wystarczyc. dziekuje bardzo, jestes
boski.

.
20 sie 15:53
Godzio: sinα ≈ 0,898 − poszukaj kąta w tablicach który odpowiada tej wartości
20 sie 15:55
melania.: okej, dzieki jeszcze raz.
20 sie 15:56
melania.: H2 = 22 − 2√2
mala pomylka.
20 sie 16:01
Godzio: a rzeczywiście

to sobie już tam poprawisz ten kąt
20 sie 16:04