Planimetria
Kamil: W trójkącie prostokątnym punkt styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt dzieli
przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 12. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta.
20 sie 15:47
Godzio:

a − r = 12
b − r = 5 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a − b = 7
a
2 + b
2 = 17
2
a − b = 7 ⇒ a = 7 + b
(7 + b)
2 + b
2 = 289
49 + 14b + 2b
2 = 289
2b
2 + 14b − 240 = 0
b
2 + 7b − 120 = 0
Δ = 529
√Δ = 23
b
2 < 0 więc odrzucamy
Odp:
b = 8
a = 7 + 8 = 15
20 sie 16:03
Kamil: na początku nie rozumiem a−r=12
21 sie 00:27
Godzio: To przeanalizuj rysunek i zrozumiesz
21 sie 00:29
Kamil: bok a odjąć promień to rozumiem
21 sie 00:36
Kamil: po b−r=5 i co liczysz potem bo tego nie rozumiem
21 sie 00:37
Kamil: podkreślasz i piszesz − tego nie rozumiem, możesz mi wytłumaczyć
21 sie 00:40
Godzio:
odejmuje 2 równania od siebie
21 sie 00:49
Godzio: w ten sposób pozbywam się promienia
21 sie 00:52
Kamil: jak to się nazywa ze odejmujesz dwa równania od siebie
21 sie 00:53
Godzio:
to nie ma nazwy
21 sie 01:03
Kamil: aha
21 sie 01:06
Kamil: Dziękuje ci Godzio za pomoc.Dziekuje ze mnie wspierasz na duchu
21 sie 11:06
monczi:

Taaaaki uśmiech dla tych wszystkich, którzy jak godzio rozwiązują dla nas, głąbów zadanka
11 kwi 22:49
bambucza: a − r = 12
b − r = 5
To jest układ równań (z klamrą):
{ a − r = 12
{ b − r = 5 //:(−1)
{ a − r = 12
{ −b + r = −5
"r" się skracają, stąd:
a−b = 12−5
a−b=7
19 maj 16:55