Znajdz pierwiastki wielomianu
paulaaaa: x4−2x3−8x+16=0
wytlumaczylby mi ktos od momentu gdzie sie stosuje wzor skroconego mnozenia?
20 sie 22:22
Godzio:
x3(x − 2) − 8(x − 2) = 0
(x − 2)(x3 − 8) = 0
i tutaj zastosuj x3 − 8 = (x − 2)(x2 + 2x + 4)
20 sie 22:28
paulaaaa: no ale wlasnie nie rozumiem dlaczego tak
20 sie 22:33
Godzio: ale nie rozumiesz dlaczego się rozkłada czy chodzi o to wyłączenie (x−2) ?
20 sie 22:35
kometa:
Niekoniecznie musimy rozkładać x3−8 na czynniki
( x−2)(x3−8)=0
x−2=0 v x3−8=0
x=2 v x3= 8 => x=2 , bo tylko 23=8 w zbiorze R
odp: równanie ma pierwiastek dwukroty x = 2
20 sie 22:50
paulaaaa: nie rozumiem tego podstawienia pod wzor ja mam w podreczniku tak :
x3(x − 2) − 8(x − 2) = 0
(x − 2)(x3 − 8) = 0 −> tu stosuje sie wzor a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
(x−2)(x−2)(x
2+2x+4)=0
nie umiem podstawic pod ten wzor

w ogole nie widze kiedy mam stosowac wzory skroconego
mnozenia itd
20 sie 22:53
Godzio:
x3 − 8 = x3 − 23 => a = x, b = 2
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) =(x − 2)(x2 + x * 2 + 22) =
= (x − 2)(x2 + 2x + 4)
20 sie 22:59
paulaaaa: dziekuje
21 sie 00:04