zastosowanie funkcj kwadratoqwej
madzia: oblicz pole rombu o obwodziwe 200 cm ,jesli wiadomo ze jedna przekatna jest o 20 cm dluzsza od
drugiej , bardzo prosze o pomoc we wtorek mam poprawke a zostalo mi tylko to jedno do
zrobienia i nie wiem jak
20 sie 19:40
20 sie 19:55
think:

Obwód rombu to 4a = 200 ⇒ a = 50
krótsza przekątna to 2x, czyli odpowiednio połowa przekątnej to x
dłuższa to 2x + 20, połowa przekątnej to x + 10
z tw. Pitagorasa
x
2 + (x + 10)
2 = 50
2
x = ....
| | 1 | |
Pole rombu = |
| *2x(2x + 20) |
| | 2 | |
20 sie 20:23