| 21 | ||
A) | ||
| 4 |
| 4 | ||
B) | ||
| 21 |
| 21 | ||
C) | ||
| 8 |
| 8 | ||
D) | ||
| 21 |
! https://matematykaszkolna.pl/strona/867.html
wzór na pole rombu:
| e*f | ||
P= | ||
| 2 |
| e*8 | ||
21= | ||
| 2 |
| 1 | ||
P= | e*f
| |
| 2 |
| 1 | ||
21= | e*8 | |
| 2 |
| 1 | ||
− | e*8=−21
| |
| 2 |
| 1 | ||
masz z tego wyliczyć e czyli ma być samo e bez | i bez 8, musisz to wyrażenie odpowiednio | |
| 2 |
| 16 | ||
x = | = 8 ok | |
| 2 |
| 1 | ||
dzielisz 8 na 2 ponieważ jest mnożenie masz 8* | =4 | |
| 2 |
Powinnaś założyć swój oddzielny post i nie pisać zadania w cudzych postach
P( rombu)= 12*e*f f= e+20
e, f,a >0
Ob( rombu) = 4a => 4a= 200 => a= 50 cm
z tw. Pitagorasa w małym Δ− cie prostokątnym:
( 12e)2 + (12f)2= a2 /*4
e2+f2= 4a2 podstawiajac dane a= 50 i f= e+20
otrzymasz równanie kwadratowe:
e2+ (e+20)2= 4*(50)2
2e2 +40e+400 = 4*2500
e2 +20e − 4 800=0
policz deltę i e1 e2 pamietając,że e >0
otrzymasz ; e= 60 cm to f= 80 cm
P= 12*e*f=............
dokończ obliczenia, powodzenia