matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.6.2019
Zadania
Odp.
2
jadwigas:
jak rozwiązać taką nierowność? (1−x)(x
2
−1) > (x
3
+ 1)
1
anter11:
Dana jest funkcja f (x , y )={C xy , 0≤x≤1∧0≤y≤2
1
Magda:
Hej mam jakieś zaćmienie i mam problem z polem trapezu i nie wiem od czego zacząć 😂 Sa dwa trapezy o bokach
0
Ola:
Mam tylko pytanie czy to zadanie jest zrobione poprawnie? Z góry dziękuję za informację.
5
Zagubiony w całkach:
Witam, Przgotowując sie do kolokwium z matematyki dyskretnej przy fragmencie rozwiazywania
2
pure gold:
może mi ktoś podpowiedzieć co oznacza Baza np. ℂ nad ℂ ? Czy chodzi o to, że bierzemy sobie wektor bazy np (i,1) i do uzyskania jakiegokolwiek punktu w przestrzeni którą generuje ta
6
krucjet:
a) zamien cos na sin ze wzorow redukcyjnych a potem skorzystaj ze wzoru na roznice sinusow
0
johny:
Witam. Jeśli mam podaną odpowiedz jednostkową pewnego układu w takiej postaci
1
Karolek:
1.Podaj opis charakterystyki ciała F za pomocą jego podciała prostego. 2.Udowodnij że każdy homomorfizm f:F→L jest monomorfizmem.
16
pure gold:
Mamy 3 wektorki: v
1
= [3,2,1,5]
1
anter11:
Staż pracy [w latach] pracowników pewnego przedsiębiorstwa ma rozkład normalny N(17;5). Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowany pracownik pracuje:
19
maryska:
2x
zbadaj monotoniczność funkcji f o wzorze f(x) =
x+1
x+1 w zbiorze x=(0,
∞
)
2
Studia2012:
Znaleźć pierwiastki z
5
=4−4i
3
anter11:
Czesc, moze ktos bedzie wiedział, mam takie zadanie − Czas spędzany przed komputerem osób w wieku od 20 do 30 lat jest zmienną losową o rozkładzie
7
marcin:
Ile jest czterocyfrowych kodów zbudowanych z różnych cyfr takich, że różnica cyfry największej i najmniejszej nie przekracza 5?
0
maxima:
Mam pytanie z trochę innej kategorii. Mam w maximie dokonać próbkowania następującej funkcji: %e
−
(200.0*t)*(2.5*sin(30000*%pi*t)+5*sin(26000*%pi*t)+10*
2
Nikto0:
Czy ktoś wie dlaczego nie mogę tak liczyć (log3
2
)
2
=log3
4
6
KAŚKA:
wykaż że liczba pierwiastków wielomianu nie może przekraczać jego stopnia.
2
Kama:
Strzelec nie trafia do tarczy z prawdopodobieństwem 0,09. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że dokładnie drugie trafienie uzyska za trzecim strzałem?
3
monika:
Spośród 45 losów – 5 jest wygrywających . Jakie są szanse, że nic nie wygraliśmy, jeżeli wylosowaliśmy 3 ?
5
MATołek:
Wykaz poprawność działania w pierścieniu ilorazowym.