nierówność
jadwigas: jak rozwiązać taką nierowność?
(1−x)(x2 −1) > (x3 + 1)
2 cze 23:05
jc: 0 > (x3+1)−(1−x)(x2−1) = (x+1)(x2−x+1) + (x+1)(x−1)2=(x+1)(2x2−3x+2)
2x2−3x+2 > 0 dla każdego x bo Δ <0
0>x+1
x<−1
2 cze 23:14
Mila:
x2−1−x3+x−x3−1>0
−2x3+x2+x−2>0⇔
2x3−x2−x+2<0
w(−1)=−2−1+1+2=0
x=−1 jest pierwiastkiem w(x)=2x3−x2−x+2
Dzielimy w(x) przez x+1
Schemat Hornera
2 −1 −1 2 x=−1
2 −3 2 0
(x+1)*(2x2−3x+2)<0
Δ=9−4*2*2<0 ⇔(2x2−3x+2)>0 dla x∊R
⇔ nierówność jest spełniona dla x+1<0⇔
x<−1
======
2 cze 23:15