dowodzik
KAŚKA: wykaż że liczba pierwiastków wielomianu nie może przekraczać jego stopnia.
2 cze 11:19
Adamm:
w − stopnia n
w(x1) = w(x2) = ... = w(xn+1) = 0
wtedy
(x−x1)...(x−xn+1)|w(x) ⇒ w(x) ≡ 0
2 cze 11:51
Adamm:
może przekraczać
dzieje się to tylko wtedy gdy wielomian jest tożsamościowo zerowy
2 cze 11:51
KAŚKA: potrafisz podać jakiś przykład gdzie przekracza?
2 cze 13:23
KAŚKA: Przepraszam w założeniu było też że wielomian ma być niezerowy
2 cze 13:24
Saizou : Poczytaj sobie o zasadniczym twierdzeniu algebry
2 cze 13:46
jc: Twierdzenie Bezouta + indukcja.
Dla n=1 mamy jeden pierwiastek.
Załóżmy, że dla stopnia n, liczba pierwiastków nie przekracza n.
Jeśli wielomian f stopnia n+1 nie ma pierwiastków, to twierdzenie jest oczywiste.
Jeśli ma jakiś pierwiastek, powiedzmy a, to f(x)=(x−a)g(x), gdzie g ma co najwyżej
n pierwiastków. f ma tyle samo lub o jeden więcej, a więc nie więcej niż n+1.
2 cze 14:38