Algebra
MATołek: Wykaz poprawność działania w pierścieniu ilorazowym.
2 cze 09:25
Adamm:
Q − ideał, S − pierścień
najpierw dodawanie
a, b, x, y∊S
a+Q = x+Q
b+Q = y+Q
wystarczy pokazać że (a+b)+Q = (x+y)+Q
x = a+q1, y = b+q2
(x+y)+Q = (a+b)+(Q+q1+q2) ⊂ (a+b)+Q
podobnie w drugą stronę
więc (a+b)+Q = (x+y)+Q
2 cze 09:43
Adamm:
w sensie
(x+y)+Q = (a+b+q)+Q = {a+b+q+q' : q'∊Q} ⊂ (a+b)+Q
2 cze 09:45
MATołek: a coś o mnożeniu wiesz może?
2 cze 09:52
Adamm:
a+Q = x+Q
b+Q = y+Q
wykażemy
ab+Q = xy+Q
wystarczy pokazać że
xy = ab+q dla q∊Q
xy = (a+q1)(b+q2) = ab+q1b+aq2+q1q2 = ab+q
gdzie q = q1b+aq2+q1q2 ∊ Q bo Q jest ideałem
2 cze 10:00
MATołek: Dzieki
2 cze 10:06