matematykaszkolna.pl
uzupełnij do bazy halo baza pure gold: Mamy 3 wektorki: v1 = [3,2,1,5] v2 = [4,−1,2,3] v3 = [1,3,−1,2] i mamy sprawdzić czy da się to uzupełnić do bazy przestrzeni liniowej V = R4. Wg mnie da się, bo rząd macierzy | 3 2 1 5 | | 4 −1 2 3| | 1 3 −1 2| = 3, więc są liniowo niezależne, więc możemy dobrać np. v4 = [0,0,0,1] i mamy bazę przestrzeni liniowej R4 ( w końcu tych baz jest niesk wiele...) Dopsze myślę?
2 cze 14:08
jc: Czyżby wyznacznik z macierzy 3x4?
2 cze 14:23
jc: Teraz zobaczyłem słowo rząd. Po prostu wyznacznik często oznacza się pionowymi kreskami.
2 cze 14:25
pure gold: wybacz, nie mam jeszcze pomysłu jak tu zrobić macierz nie znalazłem w skrypcie. Ale pomysł co do zadania chyba ok?
2 cze 14:26
jc: Tak, to będzie baza, choć należałoby to jakoś sprawdzić.
2 cze 14:30
pure gold: np robiąc macierz 4x4 3 2 1 5 4 −1 2 3 1 3 −1 2 0 0 0 1 i sprawdzając czy jej rząd jest 4 ? To by oznaczało, że są liniowo niezależne i mają 4 jedynki wiodące
2 cze 14:36
pure gold: więc tak jakby możemy wtedy za pomocą a,b,c,d ∊ R utworzyć dowolny wektor z R4 za pomocą a*v1 + b*v2 + c*v3 + d*v4
2 cze 14:37
Satan: Baza to inaczej najmniejszy liniowo niezależny zbiór generujący. Więc pokazując, że wektory są lnz oraz generują R4 pokazujesz, że są one bazą danej przestrzeni.
2 cze 15:51
pure gold: lnz = liniowo niezależne? Ok, będą lin niezależne gdy rząd = 4, jak pokazać, że generują R4? Przecież skoro są 4 i są liniowo niezależne to z tego wynika, że generują R4, coś jeszcze trzeba pokazywać?
2 cze 15:53
jc: Nie trzeba. Przy okazji, rząd (kolumnowy) macierzy = wymiar przestrzeni generowanej przez kolumny macierzy. Dodam, że rząd kolumnowy = rząd wierszowy.
2 cze 16:06
pure gold: mhm, tak, wiem o tym. Dzięki. Własnie przed chwilą to odkryłem kiedy zorientowałem się że liczenie rzędu z macierzy w postaci wektorów jako kolumn i wierszy to to samo (w sensie wyniku)
2 cze 16:09
Satan: Czyli wystarczy korzystać z tego, że jeśli są lnz i ich wymiar = dimR4, to są bazą?
2 cze 16:25
pure gold: cholera jak są 4 liniowo niezależne to są bazą, o ile nie ma tam 0,0,0,0, ale 0,0,0,0 jest chyba lin zależny ze wszystkim. Więc nie widzę na razie haczyka ale chętnie go zobaczę
2 cze 16:27
Satan: Wektor zerowy jest również jednoznacznie przedstawiany jako kombinacja liniowa wektorów bazowych, gdzie współczynniki przy tychże wektorach muszą być równe 0. Jest to też jedna z metod sprawdzania, czy wektory są lnz emotka Sprawdź sobie, że jak masz bazę, to inaczej wektora zerowego nie otrzymasz.
2 cze 16:31
jc: Jak masz 4 liniowo niezależne wektory w R4, to tworzą one bazę. Każdy wektor jest ich kombinacją liniową. Inaczej miałbyś więcej niż 4 wektory liniowo niezależne, a więc wymiar przestrzeni byłby większy niż 4, a R4 ma wymiar 4.
2 cze 16:32
Satan: Dobra, rozumiem, dziękuję jc za naprostowanie emotka
2 cze 16:33
pure gold: dzięki jc prosto krótko na temat sztywniutko emotka
2 cze 16:54