Rachunek prawdopodobieństwa
Ola: Mam tylko pytanie czy to zadanie jest zrobione poprawnie? Z góry dziękuję za informację.
Czas podróży studenta między domem a uczelnią jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym i
wynosi średnio 1 godz. i 45 min. Student ma w najbliższy wtorek o godz. 10:00 kolokwium, a
wyrusza z domu o godz. 8:00. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że zdąży? Poświęcając na
dotarcie dokładnie 1 godz.i 45 min student będzie częściej się spóźniał, czy czekał na
zajęcia?
P(x ≤2)=1 − e87
P(X < 7/4)= 1 − e −1 = 0,63
Zatem student będzie częściej czekał na zajęcia
2 cze 18:48
Pytający:
W pierwszej linijce brakuje minusa w wykładniku, w drugiej na końcu jest wartość przybliżona,
więc powinno być "≈" zamiast "=".
3 cze 14:26