matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.1.2020
Zadania
Odp.
8
Wolfik:
Uzasadnij, że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez 4 , nie można zapisać jako różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych
4
Jefrey:
Dobry wieczór wszystkim, mam pytanie, pewnie dosyć idiotyczne ale mam kompletny mentlik w głowie.
8
Wolfik:
Niech a=log
2
5. Uzasadnij, że 2,25<a<2,5
1
Alicja:
Napisz rownania ogolne i parametryczne plaszczyzny przechodzacej przez : punkt(4,−1,2) i przez oś Ox
3
Patryk:
Cześć, Mam pytanie do poniższego zadania:
2
Zdezorientowany:
Wiem jak liczyć równania diofantyczne dla dwóch niewiadomych, ale niestety z nie mam pojęcia jak dla trzech.
2
maturka:
Wykaż,ze istnieją dokładnie dwie liczby n takie,że liczba
5
MIKRO:
Popyt na produkty monopolu ma postać: Q=60−2/3P. Jego koszt całkowity dany jest funkcją TC=1/3Q
3
−10Q
2
+150Q+250. Ustal wielkość produkcji i cenę przy której monopolista
1
Student:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać podane niżej zadanie albo chociaż wskazać gdzie znajdę odpowiedź jak policzyć takie zadanie?
2
fhiash:
Dane jest równanie (4x−2)(x−cos 2α)=0, gdzie α należy do przedziału (0;2π). Wyznacz wszystkie wartości parametru α, dla których to równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
4
Cappy:
Cześć
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak się określa rozwiązania równań na podstawie przedziałów?
4
Maciek:
Cześć. Mam takie zadanko:
2
Mamba:
4
Wiadomo, że tg α =
i sin α < 0
3
a) Oblicz sinus i cosinus kąta α
3
anna:
W klasie liczącej 27 uczniów wszyscy dojeżdżają do szkoły, korzystając z różnych środków transportu . Dwudziestu z nich czasami przyjeżdża do szkoły samochodem , 12 od czasu do czasu
6
Patryk:
Cześć, mam taki zapis:
4
Alex:
2m−6
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie sinx=
ma rozwiązanie
2−m
Pomocy!
0
majza:
Witam, czy jest ktoś tutaj kto choć troszkę zna się na biomatematyce? Miałbym kilka pytań.
4
Julop212:
Czym różni się prawdopodobieństwo warunkowe od P(A∩B) Weźmy na przykład takie. Rzucamy trzy razy monetą