Równanie trygonometryczne z przedziałem
Cappy: Cześć

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak się określa rozwiązania równań na podstawie przedziałów?
np.
cos
2x − sinx = 1 dla x∈ <−2π, 2π>
Normalnie rozwiązanie by wyglądało tak:
x= kπ
A jak to z tymi przedziałami?
2 sty 14:47
Jerzy:
Wybierasz tylko te rozwiazania, które należą do podanego przedziału.
2 sty 14:49
Cappy: A mógłbyś mi to pokazać na podstawie tego konkretnego przykładu?
2 sty 15:22
Szkolniak: Podstawiasz sobie pod k kolejne liczby całkowite i sprawdzasz po prostu co ci się mieści w
danym przedziale
Przykład:
x=kπ (podstawiajac kolejno k=0, k=1 i k=2, otrzymujesz 3 rozwiązania: x=0, x=π, x=2π itd.)
2 sty 16:04
Jerzy:
I w drugą stronę: k = −1 ,k = −2
2 sty 17:14