aksjomat
Wolfik: Niech a=log25. Uzasadnij, że 2,25<a<2,5
2 sty 22:08
ABC:
2a=5 to (2a)4=54=625
(22,25)4=29=512
512<625
z kolei (22,5)4=210=1024 , 625<1024
2 sty 22:20
Wolfik: 2a wzięło się stąd, że
a=log25/:log2
2a=5?
i czemu (2a)4?
2 sty 22:25
Szkolniak: logab=c ⇔ ac=b
2 sty 22:27
ABC:
do czwartej potęgi po to żeby można było porównać
2 sty 22:30
Wolfik: czyli mogłem tak samo podnieść te liczby do każdej potęgi?
2 sty 22:33
2 sty 22:33
ABC:
do takiej potęgi żeby coś było widać

można i do kwadratu ale trzeba szacować 16
√2
2 sty 22:36
Wolfik: Dziękuję
2 sty 22:42