Oblicz sin i cos oraz wyznacz tg
Mamba: | | 4 | |
Wiadomo, że tg α = |
| i sin α < 0 |
| | 3 | |
a) Oblicz sinus i cosinus kąta α
b) Wyznacz tg (α + 45°)
Nie wiem, czy dobrze rozumuję, ale doszłam do tego, że sin α < 0 to leży w III lub IV ćwiartce,
a tg jest dodatni czyli leży w I lub III.
W każdym razie otrzymałam ze wzoru, że sin α = −4 oraz cos α = −3. Czy dobrze?
| | 11 | |
A co do podpunktu b) to mam takie rozwiązanie: |
| π + 2kπ |
| | 12 | |
Czy ktoś mógłby zweryfikować, ew. powiedzieć co nie tak, skorygować wszelkie błędy?
Z góry dziękuję za pomoc!
2 sty 13:44
Jerzy:
"W każdym razie otrzymałam ze wzoru, że sin α = −4 oraz cos α = −3. Czy dobrze?"
Moje pytanie: z jakiego wzoru ?
Jakie wartości może przyjmować funkcja sinx oraz cosx ?
2 sty 13:48
Saizou : źle
sinα przyjmuje wartości z przedziału <−1, 1>
wiec nie może być sinα=−4 albo sinα=−3
zamiast α będę pisać x
sin
2x+cos
2x=1 (wzór jedynkowy) i mamy układ do rozwiązania
16cos
2x+9cos
2x=9
25cos
2x=9
wiemy z treści, że tgx > 0 oraz sinx < 0, stąd wniosek że x należy do III ćwiartki czyli
x∊(180, 270)
czyli cosx<0
resztą dokończ
2 sty 13:51