Blee:
Zdarzenie −−− rzucam sobie monetami (lewą albo prawą ręką).
A −−− takie zdarzenie, że rzuciłem lewą ręką
B −−− takie zdarzenie, że wypadł orzeł
Różnica jest taka, że:
przy obliczaniu P(AnB) bierzemy pod uwagę wszystkie 4 możliwości (#Ω = 4) czyli:
Lewa, Orzeł
Lewa, Reszka
Prawa, Orzeł
Prawa, Reszka
natomiast przy obliczaniu P(B|A) czy też P(A|B) już bierzemy pod uwagę tylko część z tych
możliwości, czyli:
dla P(B|A):
Lewa, Orzeł
Lewa, Reszka
dla P(A|B):
Lewa, Orzeł
Prawa, Orzeł
Innymi słowy −−− w treści widząc "pod warunkiem że ...." wiesz że coś takiego miało miejsce co
całkowicie zmienia postać w jaki sposób podchodzimy do zdarzenia którego mamy obliczyć
prawdopodobieństwo.
Inny przykład:
W szatni jest 20 chłopców i 20 dziewczyn. Jedynie Marek i Aneta noszą okulary.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba nosi okulary i jest chłopakiem)?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba jest chłopakiem pod warunkiem, że
wylosowano osobę noszącą okulary
A −−− jest chłopakiem
B −−− nosi okulary
| | 1 | |
W pierwszym masz: P(AnB) = |
| <−−− bo z grupy wszystkich osób w szatni tylko jeden |
| | 40 | |
chłopak nosi okulary
| | 1 | |
W drugim masz: P(A|B) = |
| <−−− bo wiesz że wyciągnięto z szatni jedną z dwóch osób: |
| | 2 | |
Marka albo Anetę. więc masz dokładnie 50% szansy na to, że był to chłopak (Marek).