Trygonometria
Patryk: Cześć,
mam taki zapis:
√3sinx + cosx
| | pi | |
Czy mogę tutaj cosx zamienić na sin( |
| + x) i zastosować wzór na sumę funkcji |
| | 2 | |
trygonometrycznych i do wzoru domnoże jeszcze ten pierwiastek? Czy jednak tak nie można zrobić
i przy funkcjach nie może stać żadna liczba?
2 sty 13:28
ite: Jeśli to lewa strona równania, to podziel je stronami przez 2.
I zastosuj wzór na sinus sumy kątów.
2 sty 13:43
ite: Nic nie możesz "domnażać" − to jest nie opracowywanie danych w instytucjach finansowych !
2 sty 13:48
Patryk: Ok, albo mogę też wyciągnąć przed nawias 2 wyjdzie chyba na to samo
2 sty 13:54
Saizou :
albo jeśli nie jest to równanie, to można tak
√3sinx+cosx =
2*(cos30sinx + sin30cosx)=
2sin(30+x)
2 sty 13:55
Patryk: A gdyby to było równanie
√3sinx + cosx = 1 to też mógłbym tak zrobić i wtedy by wyszło
2 sty 14:17
Saizou : tak
2 sty 14:38