Ciągi
Patryk: Cześć,
Mam pytanie do poniższego zadania:
rozstrzygnij czy istnieją takie dwa wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an = n3 + 10n + 2010 które
różnią się o 219.
Wziąłem sobie, że te dwa wyrazy ciągu do ak i am
ak − am = 219, k,m∊N
po podstawieniu do wyrazu ogólnego wyszło mi:
(k−m)(k2+m2+km+10) = 219
Wiem, że ujemnych wartości nie może być bo k > m więc na pewnie nie będzie ujemnych wartości.
Ułożyłem dwa układy równań:
(k−m) = 1
k2+m2+km+10 = 219
oraz
k−m = 3
k2+m2+km+10 = 73.
I teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba jeszcze odwrotnie po podstawiać wartości do równań
tzn. 219;1 i 73;3 czy to bez różnicy?
2 sty 18:57
Szkolniak: k,m∊N, więc rozwiąż te dwa układy równań i zobacz czy rzeczywiście należą one do liczb
naturalnych
2 sty 19:15
mat123: Możesz podstawić i zobaczyć co Ci wyjdzie

zawsze lepiej napisać więcej niż mniej
2 sty 19:22
ite: Możesz sprawdzić, czy te układy równań mają rozwiązania będące liczami naturalnymi bez
podstawiania.
Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy, to dużo szybszy sposób.
2 sty 20:13