matematykaszkolna.pl
Ciągi Patryk: Cześć, Mam pytanie do poniższego zadania: rozstrzygnij czy istnieją takie dwa wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an = n3 + 10n + 2010 które różnią się o 219. Wziąłem sobie, że te dwa wyrazy ciągu do ak i am ak − am = 219, k,m∊N po podstawieniu do wyrazu ogólnego wyszło mi: (k−m)(k2+m2+km+10) = 219 Wiem, że ujemnych wartości nie może być bo k > m więc na pewnie nie będzie ujemnych wartości. Ułożyłem dwa układy równań: (k−m) = 1 k2+m2+km+10 = 219 oraz k−m = 3 k2+m2+km+10 = 73. I teraz pytanie czy to wystarczy czy trzeba jeszcze odwrotnie po podstawiać wartości do równań tzn. 219;1 i 73;3 czy to bez różnicy?
2 sty 18:57
Szkolniak: k,m∊N, więc rozwiąż te dwa układy równań i zobacz czy rzeczywiście należą one do liczb naturalnych emotka
2 sty 19:15
mat123: Możesz podstawić i zobaczyć co Ci wyjdzie emotka zawsze lepiej napisać więcej niż mniej emotka
2 sty 19:22
ite: Możesz sprawdzić, czy te układy równań mają rozwiązania będące liczami naturalnymi bez podstawiania. Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy, to dużo szybszy sposób.
2 sty 20:13