aksjomat
Wolfik: Uzasadnij, że liczby naturalnej parzystej niepodzielnej przez 4 , nie można zapisać jako
różnicy kwadratów dwóch liczb naturalnych
mam to zapisać jako a2−b2? nie rozumiem tego zadania...
2 sty 22:51
ABC:
liczba naturalna parzysta niepodzielna przez 4 daje z dzielenia przez 4 resztę 2, a takiej
reszty nie otrzymasz odejmując dwa kwadraty od siebie, bo kwadrat liczby parzystej daje resztę
0 z dzielenia przez 4, a nieparzystej 1
2 sty 23:04
a@b:
Dowód nie wprost
4n+2−− liczba parzysta niepodzielna przez 4
załóżmy ,że można ją tak zapisać
4n+2=a
2−b
2 , a>b i a,b,∊N
2(2n+1)=(a+b)(a−b)
a+b=2 lub a+b=2n+1
i a−b= 2n+1 i a−b=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | |
2a=2n+3 ⇒ a=n+ |
| ∉N −−− sprzeczność |
| | 2 | |
zatem teza jest prawdziwa
2 sty 23:07
Wolfik: dlaczego lewa strona jest rozpisana na 2(2n+1)?
i dalszej części nie rozumiem
2 sty 23:21
a@b:
Czego nie rozumiesz?
Dwie liczby naturalne są równe jeżeli po rozkładzie na czynniki
zachodzi równość czynników
4n+2=2*(2n+1) −− rozkład na czynniki
i a2−b2=(a+b)(a−b) −− rozkład na czynniki
..................
2 sty 23:33
Wolfik: czyli po rozkładzie na czynniki może być:
a+b=2 v a+b=2n+1 v a−b=2n+1 v a−b=2
czemu tak jest spójnik "i"?
i skąd wynika, że 2a=2n+3?
2 sty 23:42
janek191:
Masz:
a + b = 2
a − b =2 n + 1
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 a = 2 n + 3 / : 2
a = n + 32 ∉ ℕ
oraz
a + b = 2 n + 1
a − b = 2
−−−−−− dodajemy stronami
2 a = 2 n + 3 / : 2
a = n + 32 ∉ ℕ
3 sty 00:16
Wolfik: dziękuję
3 sty 00:23
a@b:
3 sty 00:30