Dane jest równanie (4x-2)(x-cos 2α)=0, gdzie α należy do przedziału (0;2π)
fhiash: Dane jest równanie (4x−2)(x−cos 2α)=0, gdzie α należy do przedziału (0;2π). Wyznacz wszystkie
wartości parametru α, dla których to równanie ma dokładnie jeden pierwiastek.
Prosze o dokładne wytłumaczenie, gdyż jestem totalnie lewy w tym temacie
Blee:
aby równanie KWADRATOWE miało jeden pierwiastek (x
0) musi zachodzić:
4*x
0 − 2 = 0 ∧ x
0 − cos(2α) = 0
z pierwszego równania szybko wyznaczamy: x
0 = 1/2
więc cos(2α) = 1/2 −> α =