liczba pierwsza
maturka:
Wykaż,ze istnieją dokładnie dwie liczby n takie,że liczba
n2−9n+20 jest liczbą pierwszą
2 sty 17:04
a@b:
n2−n−8n+20 =n(n−1)+4(5−2n) −−jest liczbą parzystą ( dlaczego? uzasadnij sam)
jedyną liczbą pierwszą parzystą jest 2
zatem n2−9n+20=2 ⇒ n2−9n+18=0 ⇒(n−3)(n−6)=0
to n=3 v n=6
============
c.n.w.
2 sty 17:15
jc: n2−9n+20=(n−4)(n−5)
Dla n=3 i n = 6 mamy liczby pierwsze. Dla n> 6 mamy liczby złożone.
Dla n = 1, 2, 4, 5 mamy 12, 6, 0, 0, a to nie są liczby pierwsze.
2 sty 17:46