matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.12.2020
Zadania
Odp.
1
Jan:
x
4
−arctgx
∫
Pomoże ktoś zacząć?
x
2
+1
5
Kamil:
Czy odpowiedzi do tego zadania mam poprawne?
2
Jan:
dx
Witam, ∫
Da się ją zrobić jakoś sensownie bez podstawienia uniwersalnego?
2+sinx+cosx
2
ewka:
y = ln(1 + x
2
)
5
znak:
Takie założenia również są błędne. Układ jednorodny ma rozwiązanie nie zerowe wtedy, gdy wyznacznik jest równy 0 oraz jest niesprzeczny.
1
Kaszanka:
Na płaszczyźnie leżą trzy okręgi rozłączne zewnętrznie. Rozważmy zbiór wszystkich punktów, będących środkami ciężkości trójkątów, których wierzchołki leżą na tych trzech okręgach, każdy
8
HGH:
kombinatoryka 2 a) oblicz ile jest liczb 9cyfrowych w ktorych trojka wystepuje 4 razy, cyfra dziesiatek jest 5,
1
HGH:
firma wyprodukowala o, k, p w stosunku 40 : 30 : 25, prawdopodobienstwo ze element bedzie mial wade wynosi
1
Poko:
Zmienna losowa 𝑋przyjmuje wartości –4, –2, 4 i 5 z prawdopodobieństwami równymi odpowiednio 𝑎; 0,2;0,5 i 0,2.
2
zyxx:
sprowadź macierz do postaci górnoschodkowej, czy macierz jest nieosobliwa? 1 2 3
1
POLA:
Dany jest wzór funkcji f(x)=(x−5)
2
+1
0
Zadanka:
2
Jak policzyć asymptotę pionową w 0+ funkcji: y=x+
+lnx?
x
6
Karolinkaxx00:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej jest 4 razy dłuższa od wysokości ostrosłupa. Oblicz kąt dwuścienny między ścianą boczną a podstawą. Wynik z dokładnością do
2
xyzz:
sprowadź następującą macierz do postaci górnoschodkowej: 0 3 2 1
2
Madzixoxx:
x+1
Help
! Rozwiązać równanie: x'=
t+1
Podzieliłam to na 4 obszary, tzn: 1: t> −1 i x> −1
8
Karolek:
Cześć, mam pewien problem. Mianowicie chodzi o takie zadanie: mam znaleźć rowiązanie ogólne tego równania:
1
Kasia:
Sprowadzić do równania różniczkowego o rozdzielonych zmiennych takie równanie: x'=2/[3−t+2x+(t−2x)
2
]
1
mathelp:
Z talii 52 kart losujemy ze zwracaniem dwie karty. Niech X i Y będą zmiennymi losowymi oznaczającymi liczbe wylosowanych dam i trefli, odpowiednio.
3
Possible:
Witam, Zastanawia mnie pewna rzecz, jak ułożyć wzór funkcji której wartości będą tylko liczbami
8
Karolek:
Witajcie, czy ktoś móglby mi w tym pomóc? Bo jestem trochę ciemny w tym
Do rozwiązania mam zadaie Cauchy'ego:
3
Kuba152:
W okręgu o średnicy 1 narysowane są pewne cięciwy. Suma ich długości jest większa od 19. Udowodnić, że istnieje średnica przecinająca co najmniej 7 cięciw.