kombinatoryka
HGH: kombinatoryka 2
a) oblicz ile jest liczb 9cyfrowych w ktorych trojka wystepuje 4 razy, cyfra dziesiatek jest 5,
a wszystkie pozostale sa rozne i sa inne niz wymienione cyfry
b) ile jest liczb 9cyfrowych ktorych suma jest rowna 3
moje odp
a − 110250
b− 45
ok?
18 gru 15:54
chichi: Jak liczyłeś (a)?
18 gru 16:01
HGH: 2 przypadki gdy "3" stoi na pierwszym miejscu lub nie, pozniej ich suma i wyszlo mi tyle
18 gru 16:09
Qulka: ok
18 gru 16:11
chichi: No to pokaż obliczenia
18 gru 16:12
chichi: Ja liczyłem w pamięci na kalkulatorze i wyszło mi trochę więcej, jak wrócę do domu to sprawdzę
18 gru 16:13
chichi: Coś musiałem źle wklepać w kalkulator, jest okej
18 gru 16:19
HGH: dzieki
18 gru 16:28
Mila:
b) x
1+x
2+...+x
9=3, x
1≥1
liczba rozwiązań całkowitych nieujemnych równania :
x
1+x
2+...+x
9=2
II sposób
(1, 2,0......0) − 8 możliwości
| | 8! | |
(1,1,1 , 0...0)− |
| =28 |
| | 2!*6! | |
(3,0.....) − jedna liczba
(2, 1,0....)− 8 możliwości
8+28+1+8=45
18 gru 16:41