Układ równań z parametrem - sprawdzenie rozwiązania
Shizzer: Znaleźć wszystkie takie wartości parametru β ∈ R, że układ równań
| ⎧ | x + 4y − 2z = 0 | |
| ⎨ | 3x + 5y − βz = 0 |
|
| ⎩ | βx + 3βy + z = 0 | |
(o niewiadomych x, y, z ∈ R) ma rozwiązania niezerowe.
Moje rozwiązanie na podstawie tw. Cramera:
Założenia:
1. W ≠ 0
2. Gdy W > 0, to W
x, W
y, W
z > 0
Gdy W < 0, to W
x, W
y, W
z < 0
W = 5 − 18β − 4β
2 + 10β + 3β
2 − 12 = −β
2 − 8β − 7
−β
2 − 8β − 7 ≠ 0 ⇔ β
2 + 8β + 7 ≠ 0
β
2 + 8β + 7 > 0, dla β ∊ (−
∞, −7) ∪ (1, +
∞) ⇔ W > 0, dla β ∊ (−
∞, −7) ∪ (1, +
∞)
β
2 + 8β + 7 < 0, dla β ∊ (7, 1) ⇔ W < 0, dla β ∊ (−7, −1)
W = 0, dla β ∊ {−7, −1}
W
x = 0, W
y = 0, W
z = 0 ⇒ Jedyne rozwiązanie danego układu równań to: x = 0, y = 0, z = 0
gdy β ∊ (−
∞, −7) ∪ (−7, −1) ∪ (1, +
∞). Gdy β ∊ {−7, −1} układ równań ma nieskończenie wiele
rozwiązań.
I teraz jaka jest właściwa odpowiedź do tego zadania? Gdy β ∊ {−7, −1} to układ ma
nieskończenie
wiele rozwiązań, a skoro tak to ma również rozwiązania niezerowe dla tych wartości parametru?
18 gru 17:59
Shizzer: Założenia powinny być takie:
1. W ≠ 0
2. Wx, Wy, Wz ≠ 0
Tam u góry zrobiłem założenia błędne − tak jakbym chciał wyznaczyć tylko dla jakiego parametru
β układ równań miałby dodatnie rozwiązania, a mają być przecież rozwiązania nieujemne.
Z tym, że niezależnie od parametru β Wx, Wy, Wz są równe 0. Więc moje pytanie jest takie −
czy jeśli wyznacznik główny W = 0 w takiej sytuacji to układ ma rozwiązania niezerowe?
18 gru 18:05
znak: Takie założenia również są błędne. Układ jednorodny ma rozwiązanie nie zerowe wtedy, gdy
wyznacznik jest równy 0 oraz jest niesprzeczny.
Takie warunki dają nam: W = Wx = Wy = Wz = 0. I to jest dokładnie to, czego szukamy.
Dobrze określiłeś wartości, dla których wyznacznik jest równy 0, więc patrz:
Weźmy β = −1, macierz główna układu wygląda wówczas tak:
1 4 − 2
3 5 1
−1 − 3 1
A macierz schodkowa wygląda tak:
1 4 − 2
0 7 − 7
0 0 0
I to nam daje układ dwóch równań:
x + 4y − 2z = 0
7y − 7z = 0
Z drugiego równania mamy y = z, więc podstawiając do pierwszego otrzymujemy
x + 4z − 2z = 0
x = −2z
Więc nasze rozwiązania są postaci z[−2, 1, 1], gdzie z ∊ R. I faktycznie, weźmy sobie z = 2.
−4 + 4*2 − 2*2 = 0
3*(−4) + 5*2 + 1*(2) = 0
−1*(−4) − 3*(2) + 1*(2) = 0
−4 + 8 − 4 = 0
−12 + 10 + 2 = 0
4 + − 6 + 2 = 0
I jak widzimy, wszystko gra. Oczywiście całe to pokazywanie jest zbędne, do rozwiązania zadania
wystarczy tylko wyznaczyć wartości niewiadomej, dla którego zajdą warunki, ale dzięki temu
uzyskasz mały podgląd tego, co nam to daje.
18 gru 18:55
Shizzer: Trochę tego nie rozumiem.
Przecież rozwiązania niezerowe to takie, dla których wszystkie wartości niewiadomych są różne
od 0.
Tzn. gdyby założenie wyglądało w ten sposób:
1. Układ ma dokładnie jedno rozwiązanie niezerowe:
− W ≠ 0
− Wx, Wy, Wz ≠ 0
Stwierdziłeś, że jest to założenie błędne. Ale dlaczego? Nie jest tak, że gdyby każdy z
wyznaczników
Wx, Wy, Wz był różny od 0 i wyznacznik główny W był różny od 0 to powstałoby rozwiązanie
niezerowe?
18 gru 19:37
Shizzer: Aaa już rozumiem! Układ jednorodny to taki, w którym wyrazy wolne są zerami. Skoro wyrazy wolne
są zerami to wyznaczniki niewiadomych takiego układu są równe 0. W takim wypadku układ
może mieć albo zerowe rozwiązanie, albo nieskończenie wiele rozwiązań, albo nie mieć rozwiązań
wcale.
Z tego wynika, że niezerowe rozwiązania uzyskamy wtedy i tylko wtedy gdy układ będzie miał
nieskończenie wiele rozwiązań.
Dzięki za pomoc znak!
18 gru 19:51
znak: Dokładnie tak

Gdy W, W
x, W
y oraz W
z są różne od 0, to owszem, istnieje jedno jedyne rozwiązanie, ale dla
układu jednorodnego będzie to rozwiązanie zerowe.
18 gru 20:50