Zmienna losowa 𝑋przyjmuje wartości –4, –2, 4 i 5 z prawdopodobieństwami równymi
Poko: Zmienna losowa 𝑋przyjmuje wartości –4, –2, 4 i 5 z prawdopodobieństwami równymi odpowiednio
𝑎; 0,2;0,5 i 0,2.
a)Wyznaczyć 𝑎.
b)Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 𝑌=𝑋2−4.
Może mi ktoś z tym pomóc?(wydaje mi sie ze a=0,1 chyba ale tego b nie rozumiem)
18 gru 14:49
Qulka: a=0,1
b)
Y 0 12 21
P 0,2 0,6 0,2
18 gru 15:40
Poko: Qulka a jak to sie obliczylo bo nie rozumiuem
20 gru 10:43
Poko: Dobra juz ogarnołem dziekuje za pomoc
20 gru 10:59