Zadanie Cauchy'ego
Karolek: Witajcie, czy ktoś móglby mi w tym pomóc? Bo jestem trochę ciemny w tym

Do rozwiązania mam zadaie Cauchy'ego:
18 gru 10:17
Jerzy:
To równanie liniowe niejednoredne. Zastosujemy metodę uzmienniania stałej
Wg teorii szukana funkcja x(t) ma postać x = C*e
∫1/tdt = C*e
lnt = Ct
Uzmienniamy stałą:
x = C(t)*t
x' = C'(t)*t + C(t)
Wstawiamy do równania wyjściowego:
| | 1 | | √t | |
C'(t)*t + C(t) − |
| *C(t)*t = |
| |
| | t | | 2 | |
| | √t | | 1 | |
C'(t) = |
| = |
| t−1/2 |
| | 2t | | 2 | |
| | 1 | |
C(t) = |
| ∫t−1/2dt = √t + A |
| | 2 | |
Zatem szukana fenkcja to : x = C(t)*t =
√t*t = t
3/2 + A
Z warunku brzegowego: x(1) = 2 mamy : 1
3/2 + A = 2 i stąd A = 1
Rozwiązanie: x(t) =
√t3 + 1
18 gru 11:22
Jerzy:
PS. To nie "zadanie Cauchy'ego" , tylko " zagadnienie Cauchy'ego"
18 gru 11:26
Jerzy:
| | 1 | | √t | |
No i w pierwszej linijce 11:22 miało być: x' − |
| *x = |
| |
| | t | | 2 | |
18 gru 11:28
Jerzy:
I dla formalności trzecia linijka: x(t) = C*e−∫(−1/t)dt = C*elnt = C*t
18 gru 11:34
Karolek: A nie podstawiamy już na koniec, że
x(t)=t* √t +Ct?
Nie zapomniałeś o Ct? Czy już tego się nie dodaje?
18 gru 11:46
Karolek: I wtedy chyba wyjdzie z(1)=2 −−> C=2?
x(t)=t* √t +2t
czy się mylę?
18 gru 11:47
Jerzy:
Weź kolego podstaw moje rozwiązanie do równania wyjściowego i będziesz miał odpowiedź.
18 gru 11:58
Karolek: Okej, dzięki wielkie za pomoc. Myślałem, po prostu że tam się jeszcze to podstawia ale okej
18 gru 12:00