Zadanie znaleźć ogólne rozwiązanie
Karolek: Cześć, mam pewien problem. Mianowicie chodzi o takie zadanie:
mam znaleźć rowiązanie ogólne tego równania:
x'=[(2t)/√t2 +1] * x
18 gru 11:51
Jerzy:
Rozdziel zmienne i po sprawie.
18 gru 11:54
Jerzy:
| | 2t | |
A całkę ∫ |
| dt liczysz przez podstawienie : u = t2 + 1 |
| | √t2 + 1 | |
18 gru 11:56
Karolek: Jak mam to rozdzielić? Możesz mi podpowiedzieć coś?
18 gru 11:58
Karolek: Nie bardzo wiem jak to zrobić i policzyć
18 gru 11:59
18 gru 12:04
Jerzy:
I jeszcze lepsze podstawienie: u = √t2 + 1 , u2 = t2 + 1 , 2udu = 2tdt
18 gru 12:07
Karolek: Okej, policzyłem całkę z tego. Wyszło mi ... = 2√t2+1 + C
I co, to tyle?
18 gru 12:10
Karolek: Taka będzie już odpowiedź do zadania?
18 gru 12:30