matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.4.2022
Zadania
Odp.
2
Qwerty123:
Udowodnij, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x,y prawdziwa jest nierówność: 2 + 3x
3
+ 3y
3
> 2x
2
y + 2xy
2
8
Pomocy:
Czy dwusieczna kąta w trapezie równoramiennym zawsze przecina środek okręgu wpisanego w ten trapez?
11
anonim123:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych wiedząc że Odległość P=(3,4) od tej prostej wynosi pierwiastek z 5. Zrobiłam ale chyba źle
10
Adam:
Policz pole trójkąta o bokach dług1ości 6,7 i 11.
4
Algorytm:
Wurnie znajduje się 21 kul, różnią się tylko kolorem. 6 kul białych, 11 kul czarnych i 4 kule czerwone. Z tej urny losujemy 3 kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
0
miki:
a
2
−2ab+1
1+3b
2
4
Dla a,b>0 wykaż ze
+
≥
.
a(2ab+1)
3b
3
5
Henio:
Dany jest równoległobok abcd A(0,0) B(82,40) D(18,64) oblicz współrzędne wierzchołka C.
3
anonim123:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(2,−1) i tworzącej z osią OX kąt dwa razy Większy niż prosta x−3y+4=0 rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze i czy da się prościej?
4
anonim123:
Życzę wszystkim użytkownikom forum wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych.
10
anonim123:
W trójkącie ABC dane są wektor AB=5p+2q wektor BC=2p−4q wektor CA=−7p+2q |p|=|q|=1 p prostopadłe do q Oblicz długość wysokości z wierzchołka A obliczyłam długość boków ale nie
1
Alina:
Pierwiastki wielomianu W(x) = 505x
3
/12 + px
2
+qx +r są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, których suma
3
anonim123:
we współrzędnych biegunowych opisz okrąg x
2
+y
2
=9 wiem że S(0,0) i r=3 ale nie wiem co dalej?
1
Xyz :
Funkcja f(x)= 4x
3
−3x
2
+1 jest malejąca w przedziale
5
Ziutek:
Do windy na parterze ośmiopiętrowego budynku wsiadło pięciu pasażerów − 2 kobiety i 3 mężczyzn Oblicz prawdopodobieństwo, że kobiety wysiądą na różnych piętrach o numerach nieparzystych, a
1
Ziutek:
Oblicz miarę kąta między stycznymi do okręgu x
2
−4x +y
2
−4y + 2 =0 poprowadzonymi przez punkt (4,0)
3
omc_dyskretny:
Wyznaczyć wszystkie wartości parametru p dla których rozwiązanie równania x
2
+(p−1)x+p+3=0 spełnia warunek |x
1
−x
2
|=
√
5
3
jendrzej:
Dla jakich wartości parametru p, funkcja kwadratowa f(x)=(2p−x)(x−p+5) przyjmuje wartości dodatnie, dla każdej liczby rzeczywistej x należącej do przedziału <−3,2>?
3
Algorytm:
Dany jest okrąg wyznaczony równaniem x
2
+ 6x + y
2
− 12y − 50 = 0 ze środkiem w punkcie S. Punkt C jest obrazem punktu S w skali −2 i środku w punkcie (0,0). Utworzono trójkąt ABC, w