okrąg współrzędne biegunowe
anonim123: we współrzędnych biegunowych opisz okrąg x2+y2=9 wiem że S(0,0) i r=3 ale nie wiem co dalej?
16 kwi 12:42
kerajs:
Dla współrzędnych
x=3cosα ∧ y=3sinα
w układzie α0r jest to kwadrat o wierzchołkach (0,0) , (2π,0) , (2π,3) , (0,3)
16 kwi 12:52
anonim123: czyli trzeba to zapisać jako x=3cosalfa i y=3sinalfa czy coś jeszcze bo nie wiem skąd się
wzięło
twoje dalsze rozumowanie i czy jest potrzebne?
16 kwi 13:20
kerajs:
Ech , bzdury napisałem (a konkretnie to obraz koła o promieniu 3, a nie okręgu).
Poprawa:
Dla współrzędnych
x=3cosα ∧ y=3sinα
w układzie α0r jest to odcinek o końcach (0,3) i (2π,3) .
''czyli trzeba to zapisać jako x=3cosalfa i y=3sinalfa ''
Nie wiem. Nie podałeś żadnych współrzędnych, więc we wskazanych obrazem okręgu jest odcinek.
Przykładowo dla x=rcosα −3 ∧ y=rsinα w układzie α0r jest to fragment kosinusoidy r=6cosα dla
α∊(−π/2, π/2)
16 kwi 13:44