wektory bez układu współrzędnych
anonim123: W trójkącie ABC dane są wektor AB=5p+2q wektor BC=2p−4q wektor CA=−7p+2q |p|=|q|=1
p prostopadłe do q Oblicz długość wysokości z wierzchołka A obliczyłam długość boków ale nie
wiem co dalej?
16 kwi 14:52
anonim123: p i q to wektory
16 kwi 14:52
16 kwi 15:19
anonim123: skąd to się wzięło?
16 kwi 15:28
kerajs:
A czyż tak nie jest w każdym trójkącie?
16 kwi 17:11
anonim123: a skąd mam wiedzieć ile wynosi sinus B?
16 kwi 17:26
kerajs:
Nie musisz tego wiedzieć, skoro możesz to wyliczyć. Policz cos B z iloczynu skalarnego wektorów
BA i BC, a potem ... .
16 kwi 17:42
anonim123: dzięki
16 kwi 17:48
Mila:

1)
AB
→ o BC
→= (5p+2q) o (2p−4q)=10|p|
2−20p o q+4q o p−8|q|
2=10−8=2
2)
|AB|
2=(5p+2q)
2=25|p|
2+20p o q+4|q
2=25+4=29
|AB|=
√29
|BC|
2=(2p−4q)
2=4+16=20, |BC|=2
√5
3)
AB
→ o BC
→=|AB|*|BC|*cosβ
2=
√29*2
√5*cosβ
| | 1 | | 1 | | 144 | |
sin2β=1− |
| =1− |
| = |
| |
| | 29*5 | | 145 | | 145 | |
=======
16 kwi 17:50
kerajs:
''Mila: (...) AB→ o BC→=|AB|*|BC|*cosβ''
Raczej:
AB→ o BC→=−|AB|*|BC|*cosβ
albo:
BA→ o BC→=|AB|*|BC|*cosβ
16 kwi 17:56
Mila:
Masz rację , kiepsko ze zwrotem u mnie

Za dużo cukru świątecznego.
Dziękuję za sprostowanie.
Anonim chyba poprawi?
16 kwi 18:11