Odległość od prostej
anonim123: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych wiedząc że
Odległość P=(3,4) od tej prostej wynosi pierwiastek z 5. Zrobiłam ale chyba źle
https://zapodaj.net/bf64bd6ecf79b.jpg.html
16 kwi 20:06
wredulus_pospolitus:
przecież wyznaczona prosta NIE PRZECHODZI przez początek układu współrzędnych

wynikiem powinno być: y =
ax 
bo tylko takie proste przechodzą przez początek układu
współrzędnych
16 kwi 20:13
anonim123: W którym miejscu rozwiązania mam błąd?
16 kwi 20:16
wredulus_pospolitus:
eee ... w drugiej linijce

dlaczego 3−x
1 =
√5 oraz 4 − y
2 =
√5
16 kwi 20:17
wredulus_pospolitus:
odległość punktu Q o takich współrzędnych co masz 'wyliczone' do punktu P nie wynosi
√5 tylko
5
16 kwi 20:18
wredulus_pospolitus:
a po drugie −−− załozyłaś w tym momencie, że prostopadła do prostej którą chcesz wyznaczyć
będzie miała współczynnik kierunkowy a = 1, co jest nadinterpretacją
16 kwi 20:19
wredulus_pospolitus:
napisz nam tutaj jak wygląda wzór na obliczenie odległości punktu A od prostej f(x) = ax+b
16 kwi 20:19
16 kwi 20:41
chichi:
Coś Ci moduł wywiało
16 kwi 20:43
anonim123: i co dalej?
16 kwi 20:45
Mila:

y=ax − prosta przechodzi przez punkt O=(0,0)
a≠0
ax−y=0
k: odległość P od prostej k jest równa
√5
| | |3*a−4| | |
d(P=(3,4), k)=√5⇔ |
| =√5⇔ |
| | √a2+1 | |
|3a−4|=
√5√a2+1} /
2
9a
2−24a+16=5a
2+5
4a
2−24a+11=0
lub
16 kwi 20:51
anonim123: Dziękuję
16 kwi 21:09