matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie prostej
anonim123:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(2,−1) i tworzącej z osią OX kąt dwa razy Większy niż prosta x−3y+4=0 rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze i czy da się prościej?
https://zapodaj.net/ab0ca7090a753.jpg.html
https://zapodaj.net/2d7f4e9177543.jpg.html
https://zapodaj.net/eef7285777d17.jpg.html
https://zapodaj.net/26568f09550e0.jpg.html
16 kwi 17:40
Mila:
1
4
k: x−3y+4=0⇔y=
x+
3
3
1)
1
tgα=
3
2tgα
tg(2α)=
1−tg
2
α
3
tg(2α)=
4
2)
3
m: y=
x+b i P∊m
4
3
−1=
*2+b
4
3
5
b=−1−
=−
2
2
3
5
y=
x−
4
2
16 kwi 19:01
anonim123:
Dziękuję😏
16 kwi 20:14
Mariusz:
Rozwiązanie Mili jest dobre i chyba najkrótsze ale jeśli chcesz próbować inaczej to z rysunku Mili wynika że można skorzystać z twierdzenia o kątach wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku
16 kwi 22:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick