Geometria
Adam:

Policz pole trójkąta o bokach dług1ości 6,7 i 11.
16 kwi 20:05
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
16 kwi 20:11
kerajs:
P=6√10
np: wzór Herona
16 kwi 20:11
wredulus_pospolitus:
pomijam kwestię, że taki trójkąt (takie długości boków) trochę inaczej będzie wyglądał
16 kwi 20:11
Adam: Jestem trochę pijany
16 kwi 20:21
wredulus_pospolitus:
to się nie pije przed świętami
16 kwi 20:29
chichi:
Jak to się nie pije, nawet trzeba
16 kwi 20:32
wredulus_pospolitus:
pije się w trakcie − gdy się zaczął gadki rodzinne

przed to szkoda alkoholu − jeszcze zabraknie w trakcie 'imprezy' i co wtedy? Na trzeźwego nikt
tych rozmów nie przeżyje

Więc po co ryzykować, że alkoholu zabraknie

16 kwi 20:34
Mila:
Dzisiaj pić nie wolno− to grzech.
16 kwi 20:52
chichi:
Trudno, będę musiał żyć z tym grzechem. @
wredulus to trzeba tyle kupić co by nie zabrakło,
to się nie zmarnuje haha
16 kwi 21:02
Mila:

1)
Z wzoru Herona
P
Δ=
√12*(12−11)*(12−6)*(12−7)=
√12*1*6*5=
√2*6*6*5
P
Δ=6
√10
albo
2)
Tw. cosinusów
11
2=6
2+7
2−2*6*7*cosγ
P
Δ=6
√10
=======
16 kwi 21:05
janek191:

Mamy
( 11 −x )
2 + h
2 = 49
x
2 + h
2 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
( 121 − 22 x + x
2) − x
2 = 13
121 − 13 = 22 x
22 x = 108
| | 54 | |
h2 = 36 − x2 = 36 − |
| )2 |
| | 11 | |
| | 4 356 | | 2 916 | | 1 440 | |
h2 = |
| − |
| = |
| |
| | 121 | | 121 | | 121 | |
Pole
| | 12√10 | |
P = 0,5*11* |
| = 6√10 |
| | 11 | |
====================
17 kwi 11:03