Geometria analityczna
Algorytm: Dany jest okrąg wyznaczony równaniem x2 + 6x + y2 − 12y − 50 = 0 ze środkiem w punkcie S.
Punkt C jest obrazem punktu S w skali −2 i środku w punkcie (0,0). Utworzono trójkąt ABC, w
którym punkty AB to punkty przecięcia daneg okręgu z osią OX. Oblicz jego pole.
Obliczyłem współrzędne okręgu (−3;6) i R = √5, punkt C(6;−12). Lecz nie rozumiem, jak mam
znaleźć punkty AB, skoro u mnie nie ma punktów przecięcią okręgu z OX. Co zrobiłem źle?
16 kwi 01:56
I'm back:
Błędnie wyznaczony promień okregu:
−50 = 9 + 36 − 95
R = √95
16 kwi 07:41
ite:
Jeśli do równania x2 + 6x + y2 − 12y − 50 = 0 wstawisz y=0 (a taką drugą współrzędną mają
punkty leżące na osi OX), to dostaniesz dwa rozwiązania.
Czyli ten okrąg ma przecina oś odciętych w dwóch punktach.
16 kwi 07:41
Algorytm: I'm back, Ahaaaaaaaaaaaaaaa no tak, źle odjąłem, miałem zsumować, dzięki wielkie!
ite, dzięki wielkie, zaraz spróbuje.
16 kwi 11:22