matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Kąt między stycznymi do okręgu
Ziutek:
Oblicz miarę kąta między stycznymi do okręgu x
2
−4x +y
2
−4y + 2 =0 poprowadzonymi przez punkt (4,0)
16 kwi 11:13
kerajs:
(x−2)
2
+(y−2)
2
=6
√
6
α=2arcsin
=120
o
√
(4−2)
2
+(0−2)
2
16 kwi 12:02