matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.9.2018
Zadania
Odp.
2
felix:
Mógłby ktoś mi to rozwiązać, bo dla mnie to już katorga, siedzę godzinę i za nic mi nie idzie i nie wychodzi..
1
ola:
Definicja wartości oczekiwanej wielowymiarowej zmiennej losowej w przypadku gdy : −ma rozkład ciągły
1
Gulpin97:
Scałkować po krzywej łamanej. Od z1 do z2 i od z2 do z3
1
Gulpin97:
Zbadaj czy funkcja jest holomorficzna:
11
Tomal:
W trójkącie boki mają długość a, b, c, natomiast miary kątów są odpowienio równe alba beta gamma, Wykaż, że jeśli a*cosBeta=b*cosalfa to trojkat jest rownoramienny
4
Jerzy:
5
trygonometria:
Oblicz sin7,5 stopnia. Wiem, że sin15=sin2*7,5 ale co dalej? Proszę o wskazówkę.
2
vivuicuycyu:
Franek ma 66zł w 15 monetach po 5 zł i 2 zł. a)ile Franek ma monet po 5 zł a ile po 2 zł?
1
bartek:
cyfra jedności liczby dwucyfrowej wynosi 2. Jaka to liczba, jesli po przestawieniu jej cyfr otrzymamy liczbę równą 3/8 szukanej liczby.
7
Ld:
Narysuj wykres sinx x ctgx
2
KM:
Potrzebuję przykładu funkcji, która ma dodatnią pochodną, ale jest malejąca. Nic nie przychodzi mi do głowy. Może ktoś naprowadzi na pomysł?
3
Adam:
Ciąg a
n
jest ciągiem arytmetrycznym. Oblicz: S
6
3, jeśli a
3
2=
1
9
16
Zelent:
Trzeci wyraz ciągu arytmetrycznego (An) jest równy 4, a szósty wyraz tego ciągu jest równy
5+
√
3
2−
√
3
− 7
√
3
. Wyznacz ten ciąg. Suma ilu początkowych wyrazów ciągu jest równa
3
Do:
Przelicz na radiany 250°
1
Zielona:
Witam, pomoze ktos? Wytlumaczy krok po kroku jak sie za to zabrac? Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego krawędź podstawy ma
4
xyza:
reszta z dzielenia liczby 2016
2016
/ 11
4
Jagoda :
Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których współrzędne (x, y) spełniające równanie:
3
Pati:
Całka z e
x
* sin(e
x
) Macie jakiś pomysł
2
Bogdan:
Oblicz fukcję charakterystyczną zmiennej losowej o nasepującym rozkładzie prawdopodowieństwa P(X = −1) = 0,2; P(X = 1) = 0,3; P(X = 3) = 0,5. Następnie korzystając z tej funkcji
0
Reliant:
Witam, przygotowuję się do poprawy mechaniki technicznej, muszę mieć przerobione 6 zadań które dostałem od Profesorki, trzy z nich zrobiłem już we własnym zakresie. Ale z pozostałymi trzema
0
Dawid:
Jaka jest definicja dyskretnego rownania liniowego niejednorodnego o stalych wspolczynnikach?
1
Ola:
Podaj definicje pierwiastka kwadratowego w Z
n
. Jakie liczby sa pierwiastkami liczby a?
1
Radek:
Bardzo prosze o rozwiazanie
0
spz:
Zbadaj zbieżność całki w granicach od 0 do 1 ∫1/(e
x
− cosx). Nie mam pojęcia jak to zrobić, proszę o szybką pomoc!