Oblicz fukcję charakterystyczną zmiennej losowej
Bogdan: Oblicz fukcję charakterystyczną zmiennej losowej o nasepującym rozkładzie prawdopodowieństwa
P(X = −1) = 0,2; P(X = 1) = 0,3; P(X = 3) = 0,5. Następnie korzystając z tej funkcji
charakterystycznej oblicz wartość średnią i wariancję tej zmiennej losowej. Zweryfikuj wunik
korzysyając z podstawowych definji warości średniej i wariancji.
13 wrz 16:10
Adamm:
| | (it)n | |
φX(x) = 0,2e−it+0,3eit+0,5e3it = ∑ |
| (0,2 (−1)n + 0,3 + 0,5 3n) |
| | n! | |
EX = 0,2(−1)+0,3+0,5*3 = 1,6
(EX)
2 = 2,56
EX
2 = 0,2(−1)
2+0,3+0,5 3
2 = 5
D
2X = EX
2−(EX)
2 = 2,44
13 wrz 16:44
lol: nwm
13 wrz 17:02