Uzasadnij, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
Beata: a) x³ − x² + x + 1 = 0
b) x⁴ + 2x³ = 4
Niby wiem co ogólnie robić: napisać w(x) i pod x podstawiac jakies liczby, ale nie wiem kiedy
przestać i o co chodzi z tymi przedziałami
13 wrz 21:11
PW: Twierdzenie Darboux. Masz pokazać, że istnieją liczby a i b, dla których
w(a) < 0 < w(b)
− na jednym krańcu przedziału [a, b] wartość wielomianu jest dodatnia, a na drugim ujemna.
Wtedy "gdzieś w przedziale (a, b)" wielomian przyjmuje wartość 0.
Twoja intuicja i cierpliwość w rachunkach mają wskazać te liczby a i b, każdy rozwiązujący może
wskazać inne.
13 wrz 21:32
Mila:

1) x³ − x² + x + 1 = 0
w(x)=x
3−x
2+x+1
w(0)=1>0
w(−1)=−1−1−1+1<0
W(x) jest funkcją ciągłą⇔istnieje takie
c∊(−1,0) dla którego w(c)=0
(Własność Darboux )
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82asno%C5%9B%C4%87_Darboux
2) x⁴ + 2x³ = 4
w(x)=x
4+2x
3−4
w(0)=−4<0
w(1)=1+2−4<0 dalej szukamy
w(2)=16+16−4>0
W(x) jest funkcją ciągłą⇔istnieje takie
c∊(1,2) dla którego w(c)=0
13 wrz 21:35
Jerzy:
Ad: 21:32......pod warunkiem,że funkcja jest ciągła.
13 wrz 21:45
PW: Zakładam znajomość ciągłości wielomianów.
13 wrz 21:46