tryg
trygonometria: Oblicz sin7,5 stopnia.
Wiem, że sin15=sin2*7,5 ale co dalej? Proszę o wskazówkę.
13 wrz 20:28
the foxi:
jeśli znasz sin15
o, to wykorzystaj wskazówkę, którą napisałeś
jeśli sin15
o=sin(2*7.5)
o
| | x | |
to, uznając że |
| =7.5o: |
| | 2 | |
13 wrz 20:36
Eta:
| | √6+√2 | |
cos15o=cos(45o−30o)=........ = |
| |
| | 4 | |
1−cosx= 2sin
2(x/2)
| | 1−cos15o | |
to sin(15/2)o= √ |
| =............ |
| | 2 | |
13 wrz 20:49
trygonometria: To prawda, a nie korzystając z tego wzoru? Istnieje jakiś inny sposób?
Wyszłam od tego, że 2sin
27,5=1−cos15. Wyznaczyłam cos15 i po przekształceniach ostatecznie
doszłam do postaci:
| | 4−√6+√2 | |
sin27,5= |
| . Wydaje mi się, że do tego momentu jest dobrze. |
| | 8 | |
Teraz wystarczy spierwiastkować uwzględniając, że α∊I ćwiartki, czyli jest dodatnia.
Po wklepaniu w kalkulator wychodzi jednak nieco coś innego niż wyjść powinno...
13 wrz 20:50
13 wrz 20:56
trygonometria: Dziękuję!
13 wrz 21:47