matematykaszkolna.pl
Twierdzenie Cosinusów dowodzenie Tomal: W trójkącie boki mają długość a, b, c, natomiast miary kątów są odpowienio równe alba beta gamma, Wykaż, że jeśli a*cosBeta=b*cosalfa to trojkat jest rownoramienny Proszę o pomoc. Próbowałem twierdeniem cosinusow mnozyc, wyznaczyc katy ale nic nie wychodzi.
13 wrz 21:36
Adamm: a2 = b2+c2−2bc cos(α) b2 = a2+c2−2ac cos(β) a2−b2 = (b2−a2) − 2c(b cos(α) − a cos(β)) poradzisz sobie dalej?
13 wrz 21:41
PW: Z twierdzenia sinusów a=2Rsinα i b=2Rsinβ, podstawić i zastosować wzór na sinus różnicy.
13 wrz 21:45
PW: Rozwiązanie z 21:45 nie korzysta z twierdzenia kosinusów. Jeżeli nie znasz wzoru na sinus różnicy, to lepiej (zgodnie z tematem) podpowiedział Adamm.
13 wrz 21:58
Tomal: nie bardzo wiem jak dalej pociagnac to co Adamm napisał, a sinus różnicy nic mi to nie mówi
13 wrz 23:07
Tomal: jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze z tego 2c(b cos(α) − a cos(β)) wyjdzie 0 bo bcos(alfa) jest rowny a cos(beta) czyli jesli odejmiemiy to 0, 2c*0=0 jesli tka zrobie to wyjdzie mi a=b, o to chodziło?
13 wrz 23:15
Eta: Dokładnie tak
13 wrz 23:21
Tomal: Ale jednak cos mi sie nie zgadza, a2 = b2+c2−2bc cos(α) dlaczego tu jest cos α? z rysunku wynika ze powinien byc to cosα
13 wrz 23:30
Tomal: Chyba ze w zadaniu chodzi o to, ze na przeciwko boku a lezy kat alfa a boku b Beta, ale jak na to wpasc? Czy slowa ,,, natomiast miary kątów są odpowienio równe,, to mówią?
13 wrz 23:40
Eta: rysunek tak
13 wrz 23:41
13 wrz 23:43
Tomal: ok, rozumiem juz, ale skad mam wiedziec jak podpisac boki? katy i wierzchołki wiem, tylko nie wiem jak te boki własnie
13 wrz 23:45
PW: Wszystkie twierdzenia (np. sinusów, kosinusów) są sformułowane przy założeniu oznaczeń jak na rysunku Ety. Nie trzeba na to "wpadać" − jest to powszechnie przyjęta umowa o oznaczeniach długości boków i miar przeciwległych kątów. Gdyby oznaczyć inaczej, to twierdzenia z tablic wzorów nie będą działały!
14 wrz 12:35