matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przelicz
Do:
Przelicz na radiany 250°
13 wrz 18:28
PW:
Wygodnie jest mieć w pamięci: π rad = 180° (miara kąta półpełnego wyrażona w radianach to π, a w stopniach to 180) Stąd
π rad
= 1°
180
i gotowe − tylko pomnożyć przez 250.
13 wrz 18:36
Eta:
π
α
o
= α
o
*
rd
180
o
to
π
25π
250
o
= 250
o
*
rd =
rd
180
o
18
13 wrz 19:39
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1720.html
13 wrz 19:45