Trzeci wyraz ciągu arytmetrycznego (An) jest równy 4, a szósty wyraz tego ciągu
Zelent: Trzeci wyraz ciągu arytmetrycznego (An) jest równy 4, a szósty wyraz tego ciągu jest równy
5+√32−√3 − 7√3 . Wyznacz ten ciąg. Suma ilu początkowych wyrazów ciągu jest równa
14650?
Prosiłbym też w miare możliwości o wytłumaczenie.
13 wrz 18:43
Maciess: Mając dwa wyrazu ciągu możemy utworzyć układ równań i wyliczyć a1 i r. Potem wystarczy
podstawić wartości do wzoru na sume ciągu i wyliczyć z niej n.
Dasz rade czy liczyć?
13 wrz 18:51
Zelent: Z tego co widzę to a3=4 a a6=(ten duzy układ z pierwiastkami) , więc wyliczyłem, że r=
1312
13 wrz 18:53
Maciess: Możesz zapisać jak to wyliczyłes? Wynik nie wygląda na poprawny
13 wrz 18:55
Zelent: Usunąłem niewymierności i wyszło mi (5+ √3 ) * (2+ √3 ) − 7√3 = 13 bo pierwiastki się
skróciły. Użyłem wzoru a6=a3+3r
13=4*3r, 13=12r r= 1312
13 wrz 18:59
Zelent: a1 mi wyszło 7712
13 wrz 18:59
Maciess: | | 5+√3 | |
Policze sobie. a6=2− |
| −7√3 To jest dobrze przepisane? |
| | √3 | |
13 wrz 19:04
Zelent: W liczniku jest 5+ √3 a w mianowniku 2− √3 . Edytor najwyraźniej źle to pokazał.
13 wrz 19:07
Zelent: znalazłem błąd. R=3 powinno być 13=4+3r
13 wrz 19:10
Zelent: A a1=−2
13 wrz 19:11
Zelent: Więc r=3 i a1=−2 Tylko co mam zrobić z ostatnim poleceniem? (Suma ilu początkowych
wyrazów.....)
13 wrz 19:12
Maciess: | | a1+an | | 2a1+(n−1)r | |
S= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
Znasz S, znasz r, znasz a
1. Wyznaczyć n
13 wrz 19:15
Maciess: Sprawdziłem, wynik wychodzi ładny. Pamietaj, że n≥1
Powodzenia dalej kolego z informatyka
13 wrz 19:21
Zelent: Nie wiem czemu, ale wyszło mi w liczniku −7n+3n2
13 wrz 19:22
Mila:
| −2+(−2)+(n−1)*3 | |
| *n=14650 |
| 2 | |
3n
2−7n−29300=0
Δ=351649
n=100
13 wrz 19:28
Maciess: I dobrze Ci wyszło. Już to zrobie.
29300=(3n−7)n
29300=3n
2−7n
3n
2−7n−29300=0
Δ=49−4*3*(−29300)=351649
√Δ=593
| | 7−593 | | −293 | |
n1= |
| = |
| <1 nie pasuje |
| | 6 | | 3 | |
Odpowiedź to dla 100 wyrazów początkowych tego ciągu.
13 wrz 19:30
Zelent: Dziękuje wam za pomoc
13 wrz 19:30